Logo

Deze site is continu in ontwikkeling. Het loont de moeite om regelmatig terug te komen.


Clavichord                                                            Clavecimbel


Start

Meubels

Muziekinstrumenten

Achtergrond

Biografie

Artisanaat

Bestellen

Contact

Links


                                     


Een instrumentenbouwer mag dan mooie meubels maken, zijn oorspronkelijke passie en vaardigheid blijft een toch een belangrijk deel van zijn leven.
Nu was er de keuze om een vroeger gebouwd instrument (clavecimbel, clavichord, harp, psalterium) op deze site te koop aan te bieden. Dat zou echter misstaan. Vandaar dat u uitsluitend modern ogende instrumenten ziet.

Er is iets speciaals met deze instrumenten – namelijk de uiterlijke vormgeving. Van binnen zijn ze volgens de eeuwenoude tradities gebouwd, maar van buiten zijn ze geheel in overeenstemming met de meubels die op deze site worden aangeboden.
Hoewel er door de oude meesters hier en daar behoorlijk is geëxperimenteerd met vormen – kijk en luister hier maar eens naar dit 'luitclavecimbel' bijvoorbeeld – is er bij mijn weten geen clavecimbel dat deze symmetrische vorm heeft.
Het is wel te zien bij een enkel oud claviciterium (een 'rechtopstaand clavecimbel') maar niet bij de traditionelere liggende instrumenten. Wat het clavichord betreft, is er eeuwenlang geprobeerd om de aangename klank sterker te maken, ondanks het feit dat het instrument vaak door bijvoorbeeld organisten thuis werd gebruikt als oefeninstrument. Voor de moderne flatbewoners is het opnieuw een aantrekkelijk (acoestisch!) toetsinstrument, omdat het zo zacht is dat de buren nooit zullen klagen. Toch hebben wij geprobeerd de klank te versterken à veraangenamen door een tweede zangbodem.
Hier heb ik weer de wellicht al bekende mix van strakke moderne vormgeving en "verstorende" elementen in de strakheid, om leven te brengen in het ontwerp. In dit geval kan ik misschien beter zeggen: om muziek aan het leven toe te voegen.

Wilt u meer informatie?
Een instrument als dit is natuurlijk niet iets dat je even via internet koopt – net als de meubels op deze site overigens – dus daar gaat een uitgebreide informatieronde aan vooraf. Als u meer informatie wilt, schrijft u ons dan in eerste instantie via het contactformulier.

Voor de duidelijkheid: de afbeeldingen die u hier ziet zijn computerafbeeldingen van de oorspronkelijke constructietekeningen. Hoewel uiterst realistisch, zal de realisatie van het clavecimbel ongetwijfeld (kleine) verschillen laten zien. Zodra dat mogelijk is, zullen we niet alleen foto's van het (gebouwde) instrument laten zien hier, maar u ook stukken muziek (uiteraard op het instrument gespeeld) laten horen.


Bekijk het clavichord                                                         Bekijk het clavecimbel

Nederlands

English

Français

Deutsch
Laat uw eigen ontwerp maken


Wellicht heeft u een idee in uw hoofd voor een clavecimbel of clavichord (of een ander instrument) met een unieke uiterlijke vormgeving?

Maak een globale schets (tekentalent vragen wij niet) met een korte verklarende tekst erbij en mail dat naar dit adres.
Aristos gaat ermee aan de slag en doet u een voorstel. Pas als u beiden tevreden bent over uitvoering en financiën, plaatst u de opdracht en krijgt u uw eigen unieke muziekinstrument!


De laatste keer dat deze pagina geladen werd, was het uur.