Logo

Deze site is continu in ontwikkeling. Het loont de moeite om regelmatig terug te komen.
Start

SarcoKast

Meubels

Muziekinstrumenten

Achtergrond

Biografie

Artisanaat

Bestellen

Contact

Links

Leonard Bernstein schijnt ooit gezegd te hebben dat hij een hekel had aan compositielessen en dat hij die dan ook nooit had gevolgd. Min of meer letterlijk zei hij daarna: "Ik heb Beethovens composities bijvoorbeeld ook nooit bestudeerd, alleen maar beluisterd. Als ik ze wel bestudeerd had, dan was ik Beethoveniaans gaan componeren en dat wilde ik natuurlijk niet."
Op een analoge wijze ben ik ooit onder de indruk gekomen van de meubels van Rietveld. Daar was ik natuurlijk niet de enige in - sterker nog: ik was één van de velen. Ik heb ernaar gekeken en sommige vond ik prachtig, andere vond ik spuuglelijk, zoals dat in de schone kunsten gaat. Maar het beeld van vooral zijn kleurrijke composities is me altijd bijgebleven.
Op dezelfde manier als Leonard Bernstein nooit naar constructiedetails heeft willen kijken van de composities van Beethoven, heb ik Rietveld ook nooit bestudeerd. Slechts de algemene indruk bleef.

Zo'n vijfendertig jaar geleden was er ergens een garage beschikbaar dankzij een vakantiebaantje huisschilderen en begon ik mijn eigen ideeën - geïnspireerd op de artiesten van De Stijl van allerlei disciplines - te tekenen op een hele oude tekentafel die ik van iemand had gekregen. Ik was student en had geen cent. Toen de eerste tekening af was, ging ik naar de winkel, kocht houten balkjes en begon mijn ontwerp te maken. Een boterham minder kon ook wel en bier lustte ik niet. Het resultaat was prachtig vond ik zelf en gelukkig vele anderen ook. Er volgden nog drie ontwerpen en uitvoeringen. Helaas zijn die meubels in mijn turbulente leven verloren gegaan.

Nu begint de avond van mijn leven. Ik wil u graag mijn levensverhaal besparen, maar u alleen vertellen dat ik mijn oude liefde weer in mijn armen heb gesloten, na een lange periode van intensief vreemdgaan bij allerlei andere designactiviteiten. Mijn oorspronkelijke ontwerpen heb ik verbeterd en veranderd - zo gaat dat natuurlijk: niets blijft hetzelfde - en ze deze keer heel nauwkeurig op de computer ontworpen. Dat gaat gemakkelijker dan een tekentafel en neemt bovendien veel minder plaats in.

Hier vindt u dus alleen maar stoelen, tafels en andere meubels die in zekere zin doorborduren op de ontwikkelingen aan het begin van de vorige eeuw. Het zijn geen kopieën. Op de meubels en muziekinstrumenten rust natuurlijk mijn auteursrecht. Maar erewoord, ik zal de notaris opdracht geven, dat hij de ontwerpen in het publieke domein plaatst, direct nadat ik ben overleden. Hoeft u geen 70 jaar te wachten! Dus ik zou zeggen: bestel ze massaal, dan kan ik misschien nog wel zo'n dertig jaar genieten bij het bouwen ervan (... sorry, deze tijdspanne is uiterst twijfelachtig...) en in de weekeinden ook nog eens naar de kroeg, want rode wijn lust ik inmiddels wèl.

Kijk voor de meubels en muziekinstrumenten die ik tot nu toe heb ontworpen verder op deze site. Blijf daarna terugkomen want, afhankelijk van mijn inspiratie, komen er steeds nieuwe ontwerpen bij.
Er wordt ook iets uitgelegd over het productieproces in het atelier en de gedachten erachter. Ten slotte wordt u duidelijk gemaakt hoe u de meubels of muziekinstrumenten kunt bestellen – dat hoort er nu eenmaal bij. Een meubel of muziekinstrument dat met veel liefde en via uitsluitend traditioneel handwerk tot stand is gekomen. Ik hoop van u te horen.

Aristos

Nederlands

English

Français

Deutsch


De ontwerpen evenals de afbeeldingen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd.
Deze rechten worden gecontroleerd en beheerd door het bedrijf Pictoright.
Zie onder Links voor nadere gegevens.
De laatste keer dat deze pagina geladen werd, was het uur.