Logo


Start

SarcoKast

Meubels

Muziekinstrumenten

Achtergrond

Biografie

Artisanaat

Bestellen

Contact

Links
Verstelbare Solitarius

Benieuwd naar de (klassieke) muziek die ik componeer?
Klik op het logo hieronder.


Galaxa Media


Logo De Nieuwste Stijlde

SarcoKast

(genummerd) kunstwerk als Kast en als Kist
SarcoKast
Twee SarcoKasten, broederlijk naast elkaar. Er tussenin staat een windharp i.s.n., die het voor de gelegenheid even zonder wind moet stellen.


In het kader van 'döstädning' - het Zweedse woord voor opruimen vóór je dood gaat (zie Google) en het niet overlaten aan de nabestaanden - is deze SarcoKast ontworpen.
Natuurlijk kun je op ieder gewenst moment met döstädning beginnen, temeer omdat niemand weet wanneer de dood onvermijdelijk voor de deur staat. Het uitkiezen van een kist heeft tenslotte al voor veel (familie-)ruzies gezorgd.
Het leek mij goed het heft in eigen hand te nemen. Het zou bovendien fijn zijn nog jarenlang van een mooie kast te genieten.
Daarom is de SarcoKast met een tweeledig doel ontworpen. De naam is natuurlijk een klein woordspel van de twee woorden sarcofaag en kast.
Terug naar boven


Bij het ontwerpen is volledig met beide gebruiksdoelendoelen rekening gehouden.
In de eerste plaats natuurlijk de functionaliteit van de kast. Er zitten zes planken in, die er met een simpele beweging uit te halen zijn. De planken zijn niet voor boeken bedoeld, maar bijvoorbeeld voor kleding, snuisterijen, etc.
De illustratie op de deur/het deksel getuigt van mijn fascinatie voor elementaire kleuren met zwart en wit, geheel geïnspireerd op Mondriaan. Door het gebruik van schuine zijden en delen van de illustratie, wil ik echter graag de orthogonale rigiditeit van Mondriaan en consorten doorbreken, waardoor naar mijn inzicht een levendiger en vooral nóg prettiger totaalbeeld ontstaat. Bovendien heb ik mij de vrijheid veroorloofd om de kleuren meer of minder te verzadigen, waardoor ze strikt genomen geen elementaire RGB-kleuren meer zijn.
De vijf poten zijn onderdeel van het totaalbeeld en niet noodzakelijk voor de stabiliteit van de kast (m.a.w. de kast staat ook zonder die poten stabiel).

Als kist valt vooral op dat deze bedoeld is voor de stabiele zijligging en niet voor rugligging (zie illustrie hieronder).
Dit is vooral bedoeld voor mensen die daar de voorkeur aan geven en/of mensen die lang zijn (vanaf ongeveer 1,95 m). Desalniettemin kunnen minder lange mensen er ook op hun rug in liggen als daar de voorkeur aan wordt gegeven.
De afmetingen van de SarcoKast die u hier afgebeeld ziet, zijn: 200 x 73 cm. (hoogte x breedte op het breedste punt).

Kist met man

Terug naar bovenHoewel het ontwerpen naar inspiratie van De Stijl mijn grootste passie is, kan ik er alle begrip voor opbrengen dat andere mensen iets anders willen omdat ze minder onder de indruk zijn van deze kunst-/illustratievorm.
Bovendien kan er aanleiding zijn om een SarcoKast in een zeer speciale kleur te willen - terwille van het interieur of om aan eigen sentimenten tegemoet te komen.
Zoals u uit de onderstaande voorbeelden kunt zien, schrik ik nergens voor terug. Naast de hieronder geportretteerde (computergegenereerde) voorbeelden, kunt u ook zelf nog een ander voorstel doen!
 • Voor de donker hout en licht hout varianten geldt dat het om een mat gebeitst uiterlijk gaat, waarbij de oorspronkelijke houtnerf dus nog volledig in beeld is.
 • Voor de vaste kleuren (roze, groen, geel, etc, maar ook voor zwart en wit) geldt dat het geschilderde kleuren zijn met een mat oppervlak, waarbij de nerf van het hout slechts vaag zichtbaar blijft.

 • De kleuren - zowel beits als vaste kleuren - zijn allemaal natuurlijk zonder oplosmiddelen en dus biologisch afbreekbaar.
  Alle beitsten en kleuren worden alleen op buitenkant aangebracht. De binnenkant blijft natuurlijk hout met lichte impregnering van lijnolie zoals hieronder onder Constructie en gebruikte materialen is vermeld.

  Lichthouten Kast Donkerhouten Kast Roze Kast Witte Kast Zwarte Kast
  Lichthouten SarcoKast Donkerhouten SarcoKast Roze SarcoKast Witte SarcoKast Zwarte SarcoKast
  Terug naar boven


  Bij het in de zijligging in de kist gelegd worden, moet u - of beter gezegd: uw naasten - rekening houden met de intredende rigor mortis (de verstijving van het lichaam). Deze treedt tussen de 3 en 5 uur in, afhankelijk van temperatuur en uw lichamelijke conditie ten tijde van overlijden. Alweer afhankelijk van temperatuur o.a. zal de rigor zo'n 2 tot 3 dagen aanhouden, daarna wordt het lichaam weer soepel.
  Ook de livor mortis: het bloed en lymfevocht dat naar het laagst gelegen punt zakt omdat er niet meer 'rondgepompt' wordt - is eventueel iets om rekening te houden, alhoewel dat niet ècht noodzakelijk is. Dit is voornamelijk van esthetische aard en het gevoel daarbij. Bovendien is het gebruikelijk om de overledende te kleden en zal het dus helemaal niet opvallen.
  Dat betekent dat u drie mogelijkheden hebt om in zijligging in de kist te liggen:

  1. Het wassen, afleggen e.d. en de transitie van Kast tot Kist worden direct nadat de dood is ingetreden gedaan en u wordt direct in de (open) kist gelegd. Deze haast kan een gevoel van stress opleveren.
  2. Het wassen, afleggen e.d. worden direct gedaan, maar u wordt in zijligging op bed neergelegd. Dat levert minder stress op omdat alles in alle rust kan worden gedaan. Het overbrengen van uw lichaam van bed naar kist, verloopt in dat geval hetzelfde als wanneer u op uw rug neergelegd zou worden.
  3. Alle voorbereidingen worden getroffen en u blijft op uw rug op bed liggen. Pas als de rigor is verdwenen, wordt u in zijligging in de kist gelegd.
  Terug naar boven


  Als de kast een kist moet worden, is de transitie in een kwartiertje door twee personen te realiseren. De meeste onderdelen kunnen met de blote handen worden gedaan, alleen voor het verwijderen van de scharnieren is even een schroevedraaier nodig.

  In volgorde:
  1. Kast leeghalen,
  2. Planken en steunlatjes van de planken eruit trekken (met de hand),
  3. Poten eruit pakken (met de hand),
  4. De zeven draagtouwen (verstopt aan de achterkant - zie illustraties hieronder) zijwaarts eruit trekken en de Kast neerleggen (met twee personen, geen gereedschap nodig),
  5. De negen houten sluitdopjes uit de rand van de deur trekken (met de hand).
  6. De drie scharnieren van de deur eraf schroeven met een schroevedraaier.
  7. De binnenkleding: een simpele wettelijk voorgeschreven biologisch afbreekbare witte doek en een met houtsnippers gevuld kussen in de kist uitspreiden/klaarleggen en de negen schroeven voor sluiting van de kist daarna klaarleggen (allemaal meegeleverd).
  Definitieve sluiting van de kist moet gebeuren door/in aanwezigheid van de begrafenisondernemer.
  Terug naar boven


  De SarcoKast is helemaal handgemaakt. Daarom kunnen er ook kleine onderlinge verschillen ontstaan, zowel in de constructie als in de illustratie. Het gewicht van de hier getoonde lege kist is ongeveer 55 kg. Er zijn zeven dragers (tweemaal drie opzij en één achter) voorzien. Stel dat uw gewicht ongeveer 80 kg. is, dan draagt iedere drager dus 19,25 kg. Dat is geheel binnen de normen (tussen de 15 en 25 kg).
  In Nederland zakt de kist vrijwel altijd met een elektrische lift in het graf. In België heb ik recentelijk nog gezien dat dragers met touwen de kist in het graf lieten zakken. Daarin is - terwille van de stabiliteit tijdens het afdalen - ook aan de onderkant in voorzien.
  Het formaat van de twee SarcoKasten op deze pagina gedemonstreerd is 200 x 73 cm bij 45 cm diep/hoog. Voordeel van het handwerk is, dat er - mocht u ook zo'n SarcoKast willen - individuele aanpassingen realiseerbaar zijn: grootte, hoogte, dikte van het hout, etc. U kunt dus wat mij betreft uw wensen kenbaar maken, zolang het originele ontwerp geen geweld wordt aangedaan. Zie hiervoor hieronder bij Bestellen.
  Als houtsoort is eenvoudig 22,5 mm vurenhout gebruikt. De binnenkant is alleen behandeld met lijnolie en de verven zijn allemaal van een soort zonder oplosmiddel. Uiteindelijk blijven bij de Sarco slechts de negen sluitschroeven en enkele verborgen schroeven voor de stevigheid van de constructie als metalen onderdelen over, hetgeen conform is met de Europese wetgeving. Kortom: de kist zelf is geheel biologisch afbreekbaar.
  Deze Sarco is bedoeld voor een begrafenis. Mocht u gecremeerd willen worden, dan mogen de kistwanden in Frankrijk bijvoorbeeld niet dikker zijn dan 18 mm (bij begrafenis tenminst 22 cm). Mocht u bestelling overwegen en in Frankrijk wonen, is het dus van belang dit te vermelden. In Nederland rept de Wet op de Lijkbezorging niet van deze beperking. Het handigste is het om bij het door u uitgekozen crematorium even te informeren, mocht u die al hebben uitgekozen.
  Terug naar boven


  U kunt uw eigen SarcoKast bestellen. Wij willen u er in dit verband graag op wijzen dat het hier om een uniek kunstwerk gaat, dat eventueel - net als zeefdrukken - in bijna (!) identieke vorm herhaald kan worden uitgevoerd door mij.
  Alle exemplaren zijn gesigneerd en genummerd.
  Zowel het ontwerp, de geïnspireerde schildering op de deur/het deksel, als de uitvoering zijn helemaal van mijn hand. Derhalve valt de SarcoKast onder het 9% BTW-tarief. *)

  Reken op een levertijd van ten minste drie à vier weken. Uiteraard houden wij hierover contact via e-mail en/of telefoon!

  Aantal en soort Prijs excl. btw 9% *)
  BTW
  Prijs incl. BTW Prijs incl BTW en
  bezorging en installatie
  van de Kast **)
  1
  Witte en gedecoreerde SarcoKast
  € 2170 € 195 € 2365 € 2750
  2
  Witte en gedecoreerde SarcoKasten
  € 3906 € 352 € 4258 € 4486
  1
  Sarcokast van een andere
  uniforme kleur
  € 1469 € 132 € 1601 € 1999
  2
  Sarcokasten van een andere
  (identieke) uniforme kleur
  € 2791 € 251 € 3042 € 3449

  *) Belastingdienst: "Als een kunstenaar een kunstwerk zelf verkoopt (of vanuit een rechtspersoon), dan valt dit onder het 9%-tarief. Het kunstwerk moet dan wel helemaal door de kunstenaar gemaakt zijn en het moet als zodanig herkenbaar zijn." Wel, zo is het precies in dit geval.
  **) De bezorging en installatie is gebaseerd op een afstand van 700 km enkele reis. Dit gezien het feit dat ik een werkplaats in Centraal-Frankrijk heb. Voor mij is Breda ongeveer 700 km. Dit bedrag is dus slechts een bijdrage in de werkelijke bezorgkosten.  In de laatste kolom van de prijzen, staat de totaalprijs vermeld. Dat wil zeggen: de kist zelf, de btw en de bezorging plus installatie van de SarcoKast als Kast. Natuurlijk is het ook mogelijk om de één-na-laatste kolom als eindprijs te nemen, als u de mogelijkheid heeft om zelf de SarcoKast(-en) op te - laten - halen. Het installeren op uw favoriete plek in huis, vergt 'slechts' enige tilkracht (zie aanwijzingen op deze internetpagina).

  Vul het formulier dat hieronder staat in, verstuur het en u krijgt zo snel mogelijk een gespecificeerde pro forma factuur van mij. Tevens kunt u daarin aanwijzingen voor uw persoonlijke wensen formuleren.
  Met een pro forma factuur zit u nergens aan vast en is er ook nog ruimte om eerst òf/èn daarna per mail te overleggen. Na een direct digitaal contact, geef ik u graag mijn mobiele telefoonnummer.


  Terug naar boven  SarcoKast staand + liggend
  Computeranimatie van het ontwerp, met één staande Kast en één liggende Sarco.
  SarcoKast in aanbouw
  De eerste schreden van het bouwen van de SarcoKast.


  SarcoKast deur/deksel
  De deur c.q. het deksel - bijna klaar na een langdurige beschilderklus.


  SarcoKast bijna klaar
  De SarcoKast bijna klaar.


  SarcoKast staand + liggend
  Plaatsing van de eerste kast, met een blik op het interieur. De drie scharnieren zijn ook duidelijk zichtbaar, evenals de gaten met de verzonken schroeven voor het definitief sluiten van de kist.


  SarcoKast klaar in ruwe vorm
  De SarcoKast klaar in ruwe vorm.


  Verlijmen van onderkant
  Het verlijmen en 'proppen' van draagsteunen op de achter-/onderkant van de SarcoKast.


  SarcoKast onderkant
  De achter-/onderkant met de draagbevestiging.


  Inleggen van de planken
  Inleggen/uitnemen van de kastplanken.


  Inzetten planksteunen
  Inleggen/verwijderen van de planksteunen.


  Inzetten van de poten
  Inzetten/uitnemen van de poten.


  Verwijderen van de Kastpluggen
  Uitnemen van de kastpluggen bij sluiten van de kist.


  Verzonken moeren
  De verzonken moeren voor het sluiten van de Sarco.


  Ingevouwen touwen achter kast
  De achter de kast verborgen draagtouwen.


  Getapete touwen
  De negen sluitschroeven (boutjes in hout) kunnen eenvoudig met hand eringedraaid worden.

  Getapete touwen
  Eén van de sluitschroeven op zijn definitieve plek.  Uitgetrokken touwen
  ... en kunnen zó naar buiten worden getrokken op het moment dat ze nodig zijn.


  Getapete touwen
  De touwen blijven op hun plaats met simpel tape...


  Signering
  Alle SarcoKasten zijn gesigneerd en genummerd.
  Terug naar boven


  Nederlands

  De ontwerpen evenals de afbeeldingen op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd.
  Deze rechten worden gecontroleerd en beheerd door het bedrijf Pictoright.
  Zie onder Links voor nadere gegevens.
  De laatste keer dat deze pagina geladen werd, was het uur.